vergrootglas
Vacatures voor Compliance Professionals
Stijn Sarneel

Compliance mag zelf ook in de spiegel kijken!

Interview met Stijn Sarneel - mede- oprichter van Partner in Compliance B.V.

Iedereen weet dat de afdeling Compliance tegenwoordig een loodzware taak heeft. Compliance staat er gelukkig niet alleen voor. Sterker nog, de business is primair verantwoordelijk voor de naleving van regels. Helaas zien we dat de business dit vaak nog onvoldoende oppakt en hiertoe onvoldoende intrinsiek is gemotiveerd. Hierdoor is Compliance vaak genoodzaakt in te springen om zo met veel duwen en trekken toch een implementatiedeadline te halen. Negatief bijeffect is dat hierdoor vaak frustratie ontstaat aan zowel business- als compliancezijde. Een waar energielek! Tijd dus voor de Compliance Officer om te bezien of dit ook anders kan.

Van regisseren naar faciliteren
Compliance is vaak nog bij veranderings- en implementatietrajecten aan het regisseren in plaats van faciliteren. Gevolg hiervan is dat de business zich minder snel bewust wordt van de risico’s en voor de beheersing grotendeels leunt op compliance. Er is hierdoor geen sprake van een lerende organisatie die dit bij volgende implementaties beter zal doen. Daarnaast zal een goede Compliance Officer tot de conclusie kunnen komen dat een basis mist in de organisatie om veranderingen structureel door te voeren.

Aansluiten bij engagers
Deze basis is wel degelijk te leggen als Compliance aansluiting zoekt bij de zgn. engagers. Dit zijn de medewerkers die vanuit hun eigen overtuiging (dus eigenlijk ook al los van enige wet- en regelgeving), de waarden onderschrijven die de wetgever via regels probeert af te dwingen. Een voorbeeld hiervan is de waarde om het klantbelang centraal te stellen; engagers beschouwen dat als vanzelfsprekend en hebben geen regels nodig om als zodanig te handelen. Engagers zijn intrinsiek gemotiveerd en zijn in iedere organisatie te vinden. Zij kunnen beschouwd worden als ambassadors en inspireren andere medewerkers (followers), waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat. Zo wordt gebruik gemaakt van de belangrijkste potentiële kracht, te weten de betrokken medewerkers, om veranderingen te realiseren.

Bottom-up en top-down ontmoeten elkaar
Verder kan Compliance zichzelf afvragen of zij zich wel juist positioneert in de organisatie. Dient zij zich niet veel meer op een ‘gelijkwaardig’ niveau als de business te begeven om van hieruit samen veranderingen te realiseren? Een echte bottom-up benadering dus. Er bestaan dan minder frustraties en men leert van elkaar. Randvoorwaarde is wel dat tegelijkertijd top-down door het bestuur het belang van compliance en verandering wordt gecommuniceerd. Mits goed uitgevoerd, zullen beide benaderingen elkaar uiteindelijk ontmoeten. Zo ontstaat een optimale situatie en kan de organisatie naar een volgend niveau van Compliance bewegen.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 11-3-2013
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Compliancecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp