vergrootglas
Vacatures voor Compliance Professionals
Michael van Woerden

Herziening Corporate Governance Code

Interview met Michael van Woerden - Independent Compliance Monitor

‘Waarom de Risk & Compliance professional zelf aan de slag moet’

Het voorstel de Monitoringcommissie tot herziening van de Nederlandse Corporate Governance Code maakte dit voorjaar veel reacties los. De Monitoringcommissie kreeg een metersdikke hoeveelheid commentaar te verwerken. Uiteindelijk heeft de Monitoringcommissie haar oorspronkelijke voorstel goeddeels gehandhaafd en haar eindversie op 8 december 2016 gepubliceerd. Inzet van de Monitoringcommissie is dat Nederlandse beursvennootschappen in 2018 gaan rapporteren over de naleving van de herziene Code over het boekjaar 2017. Daartoe moet de herziene Code in 2017 nog wel door het kabinet worden verankerd in de Nederlandse wet. Minister Dijsselbloem reageerde niet erg enthousiast op de herziening: hij mist nog steeds een normering tot matiging van topbeloningen.

De Commissie benadrukt in de nieuwe Code het belang van langetermijn waardecreatie. Een logisch gevolg hiervan is om beheersing van integriteitsrisico verder uit te werken, onder meer door invoering van een omvattende, systematische, jaarlijkse toetsing hiervan door de Raad van Commissarissen. De Monitoringcommissie heeft het in dit opzicht echter bij algemene woorden gelaten. Zij heeft volstaan met het belang van risicomanagement en inrichting van een interne auditfunctie te benadrukken. Dat is een gemiste kans, want de ervaring leert wel dat veel ondernemingen en instellingen in de praktijk een stimulans kunnen gebruiken om werk te maken van betekenisvolle integriteitrisicoanalyse als fundament voor een preventief programma van risicobeheersing.

Bedrijven en andere instellingen zullen nu zélf op zoek moeten blijven gaan naar duiding van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied, waaronder publicatie van richtlijnen van toezichthouders, accountantsorganisaties en buitenlandse enforcement agencies, waaronder FCPA in de Verenigde Staten en de Serious Fraud Office in het Verenigd Koninkrijk. Werk voor de Risk & Compliance professional. In het nieuw gestarte PE programma van EduRisC wordt daar aandacht besteed aan dit onderwerp.

Over EduRisC Risk & Compliance Online education
EduRisC organiseert wekelijks online live sessies, gericht op de actuele onderwerpen binnen het vakgebied op het terrein van corporate governance, compliance, risicomanagement, fraude, en cultuur & gedragsbeïnvloeding. Met toegang tot een uitgebreid netwerk aan topexperts wordt het makkelijk om permanent actueel te blijven in Risk & Compliance. En met een jaarlijkse certificering bij deelname aan 15+ sessies zijn deelnemers ook nog eens aantoonbaar deskundig. Bezoek www.EduRisC.com voor het actuele programmaoverzicht, een snapshot als voorbeeldsessie en een reeks gratis proefsessies om het zelf te ervaren.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 20-12-2016
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Compliancecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp