vergrootglas
Vacatures voor Compliance Professionals
Gert-Jan Duitman

Hoe een integriteitbewuste cultuur te realiseren.

Interview met Gert-Jan Duitman - Compliance Officer

´Onze missie is het nastreven van stabiliteit van het financiële stelsel en van de instellingen die daarvan deel uit maken. Binnen de huidige turbulente markten is dat een uitdagende opgave. Ik vind het geweldig om binnen die dynamiek een bijdrage te leveren aan de oplossing. DNB is nu echt ´the place to be´.'

Brede organisatie
Aan het woord is Gert-Jan Duitman, sinds enkele jaren Compliance Officer binnen DNB. Toen DNB in 2008 besloot een professionele Compliance & integriteit afdeling op te zetten, werd ik hiervoor gevraagd. Vanuit mijn ervaring als Toezichthouder en met mijn bedrijfskundige achtergrond, heb ik mij primair gericht op de beheersing van de integriteitrisico´s. Inmiddels werken we hier met een team van 8 professionals, inclusief het afdelingshoofd Compliance & integriteit.       

 Ons werkterrein omvat alle verschillende disciplines binnen de bank. Een grote diversiteit aan activiteiten die uiteenlopen van het toezicht houden, de circulatie van bankbiljetten, economisch en statistisch onderzoek, het beheer van beleggingsportefeuilles tot de rol van centrale bank. Voor al die onderdelen helpen wij het management bij het realiseren van een integriteitbewuste cultuur.

Integriteitbewuste cultuur
Wij vinden dat een organisatie beschikt over een integriteitbewuste cultuur als de organisatie en haar medewerkers in alle situaties en dilemma´s zich professioneel verantwoordelijk toont door op een zorgvuldige manier de belangen te overzien en af te wegen en bereid te tonen hierover verantwoording af te leggen. In de praktijk betekent het dat wij de organisatie helpen bij:

- het ontwikkelen van integriteitbeleid;
- het inventariseren en beheersen van integriteitrisico´s;
- de bewustwording door het verzorgen van trainingen en workshops;
- en het afhandelen van meldingen en incidenten.

Om voor het management inzichtelijk te maken wat het in de praktijk betekent om de integriteitsbewuste cultuur te versterken, hebben we een zogenaamd Ontwikkelingsmodel Compliance & integriteit ontwikkeld. Aan de hand van dit model kan een manager eenvoudig zien hoe zijn organisatieonderdeel er voor staat en waar verdere verbetering mogelijk is.

Doet zich een incident voor dan worden wij ingeschakeld om – bijna altijd samen met collega’s van de Interne Accountantsdienst en onze collega’s van de afdeling Beveiliging - de zaak te onderzoeken en waar mogelijk de schade te beperken. Daarbij kun je denken aan zaken als diefstal, ongewenste omgangsvormen of verlies van vertrouwelijke informatie. Tegelijkertijd kijken we naar de lering die we er uit kunnen trekken. Want hoe we ons als afdeling ook inspannen, incidenten zijn niet uit te sluiten. Maar je kunt er wel goed op voorbereid zijn en alles in het werk stellen om het volgende keer te voorkomen.

Cultuurslag
Naar aanleiding van de kredietcrisis heeft DNB ook naar haar eigen functioneren gekeken. We maken nu een cultuuromslag naar een indringender en vasthoudender toezicht. Uiteraard speelt ons team bij de implementatie hiervan ook een rol door de vertaalslag te maken naar de hieraan verbonden integriteitrisico´s en te komen met oplossingen in de sfeer van processen en competenties. Zo dragen ook wij bij aan een optimaal functionerende organisatie.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 17-4-2012
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Compliancecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp