Vacatures voor Compliance Professionals
Judy Martins

Implementatie van de AIFMD richtlijn in de praktijk

Interview met Judy Martins - General Counsel

De Europese richtlijn Alternative Investment Fund Manager Directive (AIFMD) die onder andere moet bijdragen aan een grotere financiële stabiliteit en meer transparantie richting investeerders en toezichthouders, treft vooral niet onder toezicht staande instellingen als vastgoedfonsen, private equity en hedgefondsen. Het overgangsjaar dat hen de tijd gaf de richtlijn te implementeren en een AIFMD vergunning aan te vragen nadert de deadline van 22 juli 2014. 

Het effect van AIFMD bestaat uit een verdergaande documentatie van procedures en het in moeten vullen van nieuwe rollen. Hoe groot de verandering is voor een fund manager hangt af van de wijze waarop zij tot nu toe georganiseerd waren. Er zijn nu tenslotte meer rollen die vervuld dienen te worden onder AIFMD en het hangt van de bestaande werkwijze af of dit makkelijk of minder makkelijk is in te passen. De AIFMD is van toepassing op fund managers met meer dan € 500m assets under management dus alleen de grotere fund managers worden beïnvloed. Daarnaast zijn er enkele uitzonderingen van toepassing, zo zijn family offices uitgezonderd van de plicht een AIFMD vergunning aan te vragen. Dit heeft tot gevolg dat het moeilijk is in te schatten wat de impact van de AIFMD zal zijn gezien het doel van deze regelgeving. Aan de ene kant is het zo dat juist de grotere fund managers al zeer gestructureerd werken en transparantie richting de investeerders als prioriteit hebben, waardoor de overgang naar een nog meer gedocumenteerde wijze van werken minder groot zal zijn dan voor een kleine fund manager wellicht het geval zou zijn. Aan de andere kant betekent het sowieso een grotere administratieve last ook voor de grotere fund managers. Aangezien wij alleen professionele beleggers als investeerders hebben, die de lat hoog leggen ten aanzien van de procedures en rapportages zou de verandering door AIFMD voor de investeerders op dat gebied niet groot moeten zijn. Of de investeerders straks belang (gaan) hechten aan het feit of een fund manager wel of niet een AIFMD vergunning heeft, zal de tijd moeten leren. Ook zullen wij moeten afwachten op welke wijze het level playing field wordt beïnvloed. Het zou tenslotte kunnen betekenen dat partijen zonder vergunning in sommige gevallen een voordeel hebben ten aanzien van de partijen met vergunning, echter kan ook het omgekeerde zich natuurlijk voor gaan doen. 

Workshop implementatie AIFMD
Aan het woord is Judy Martins, General Counsel, Waterland Private Equity Investments. Zij is een van de sprekers tijdens de 2-daagse IIR Conferentie AIFMD Richtlijn. ´De reikwijdte van de AIFMD richtlijn is enorm. Daarbij loop je aan tegen allerlei implementatie vraagstukken. Wie laat je welke rol uitvoeren, hoe zorg je voor compliance met alle onderdelen van de richtlijn. In sommige gevallen is er nog onduidelijkheid over de wijze waarop de AIFMD dient te worden toegepast in de praktijk. Naar welke entiteit moet je bijvoorbeeld kijken om te bepalen of er sprake is van een SME of een grote organisatie? Dit is bepalend voor het van toepassing zijn van verschillende artikelen uit de AIFMD zoals de anti-assetstripping bepalingen. Het feit is dat dit een nieuwe Directive is en er nog altijd wat onduidelijkheden zijn over de uitwerking en interpretatie. Wij zullen er echter mee om moeten gaan en ons uitgangpunt is dat keuzes verklaarbaar en logisch uit te leggen moeten zijn. Op die manier dient het ook in de organisatie uitgerold te worden. Interessant is natuurlijk om ervaringen uit te wisselen over deze interpretatie en implementatie issues. Dat is de insteek van de workshop die ik samen met Koos Teule (Gilde Buy Out Partners) zal organiseren. Sparren met professionals van andere beleggingsinstellingen over de keuzes die zijn gemaakt, met allemaal de eigen achtergronden en specifieke dilemma’s. 

Als general counsel is de implementatie van de AIFMD richtlijn een leuke uitdaging. De AIFMD implementatie heeft ervoor gezorgd dat wij alle processen en procedures hebben nagelopen en hebben gecontroleerd of deze nog altijd up to date zijn of aanpassing nodig hebben. Nu we op het punt staan van de vergunningsaanvraag geeft het een ´opgeruimd´ gevoel. Bovendien past de invoering van AIFMD in overige processen die gaande zijn, zo sluit het bijvoorbeeld mooi aan bij het proces van invoering van Environmental Social Governance wat zich steeds verder ontwikkelt in onze organisatie.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 5-5-2014
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Compliancecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956