Vacatures voor Compliance Professionals
Jelte Velzen

Hoe wapen je een organisatie tegen een incident of crisis?

Interview met Jelte Velzen - senior manager Business Resilience PwC

Had sluiting van de Free Record Shop voorkomen kunnen worden, weet Philips het tij op tijd te keren, haalt V&D 2016, infecteert Ballast Nedam de keten? Het zijn cases die op gezette tijden langskomen in de financiële pers. Voor Jelte Velzen, senior manager Business Resilience PwC is dit dagelijks werk. Hij analyseert de fundamentele sterkte van een organisatie en adviseert over te nemen maatregelen. Wanneer komt de continuïteit van een organisatie in gevaar en over hoeveel veerkracht beschikt de organisatie om zelfs de ergste crisis het hoofd te bieden?

´Organisaties krijgen continu te maken met veranderingen, door een plotselinge crisis of door sluipende veranderingen. Demografische veranderingen, nieuwe wet- en regelgeving, economische crisissen, technologische ontwikkelingen, die niet alleen kansen bieden, maar ook risico´s vormen voor de organisatie. Strategische, financiële, operationele en reputatiegebonden risico´s. Wij helpen bedrijven om zich daar tegen te wapenen door op zoek te gaan naar de kwetsbare plekken en de organisatie te versterken rondom de continuïteit van de value chain, de verbinding in en signalen vanuit de aanwezige management systemen én het leiderschap op elk niveau van de organisatie. Wij vragen ook niet of een incident jouw organisatie zal raken, maar hoe goed voorbereid je bent om een incident of crisis te doorstaan én de kansen te verzilveren die dit met zich mee brengt´

Aandacht voor bedrijfscontinuïteit neemt toe
Jelte Velzen maakte in december de overstap naar PwC om invulling te geven aan het team Business Resilience. ´Een geweldige uitdaging om deze nieuwe discipline binnen PwC vorm te gaan geven. Bedrijfscontinuïteit staat steeds hoger op de agenda van bestuurders. Zij zoeken naar instrumenten om hun organisatie fundamenteel te versterken. Bovendien groeit de behoefte om over dit onderwerp in- en extern meer zekerheid te kunnen gegeven. De aandacht voor het continuïteitsvraagstuk in de accountantsverklaring neemt ook toe en verbreed zich ook, een beweging die ook terugkomt in de relevante ISO normen (22301 en BS 65000)’.

In de visie van PwC vraagt de basale continuïteitsvraag om een geïntegreerde aanpak. Het gaat daarbij niet zo zeer om het afwenden van de risico´s, maar om de vraag hoe je deze oplost als ze zich voordoen. Daarbij richten we ons op een aantal onderdelen, denk aan het inventariseren van bedreigingen en zwaktes van organisatie, het aanscherpen van het signalerend vermogen, de balans tussen efficiëntie en het aanhouden van voldoende buffers, het verhogen van het reactievermogen en het versterken van het fundamentele aanpassingsvermogen.´

Business Resilience
Je raakt daarmee alle onderdelen van de bedrijfsvoering van visie en strategie implementatie tot gedrag & cultuur, van enterprise risk management tot cyber security en van productontwikkeling tot productie. Daarin ligt voor onze consultants ook de uitdaging. Vanuit hun eigen achtergrond in risk management, compliance, business continuity of internal audit, moeten zij de binnen PwC aanwezige expertise aan elkaar weten te koppelen om zo samen met de klant de bedrijfscontinuïteit optimaal te borgen. Dat vraagt om leiderschap, een voortrekkersrol in zeer specifieke materie.

Lees meer over de rol van Consultant Business Resilience.

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 29 april 2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Compliancecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956