Vacatures voor Compliance Professionals
Ilona Collewijn

Ik ben letterlijk de poortwachter van de bank

Interview met Ilona Collewijn - CDD-Analist KYC via Octas bij ABN AMRO

Banken hebben een spilfunctie. Ze zorgen dat we transacties en betalingen kunnen doen. Maar banken hebben nóg een belangrijke rol: het financiële systeem beschermen tegen misbruik en criminaliteit. Banken zijn daarom streng ‘aan de poort’ van dat systeem. Ze moeten zorgvuldig nagaan wie een bankrekening mag krijgen en ook wat daarop gebeurt.

“Ik vervul letterlijk die poortwachtersrol. Dagelijks spreek ik ondernemers die bij ons een rekening willen openen met als doel tot een risico inschatting te kunnen komen. Als bank wil je namelijk graag weten met wie je zaken gaat doen en voorkomen dat er misbruik van ons wordt gemaakt om geld wit te wassen of terrorisme te financieren. Erg leuk werk dat goed past bij mijn nieuwsgierige aard.

Ik werk voor NCTO (New Client Take On) en richt mij op kleine ondernemingen. Om een goede risico analyse te kunnen maken van een ondernemer, probeer ik vooraf zoveel mogelijk informatie te verzamelen door ze te googelen en bronnen te raadplegen als de Kamer van Koophandel, het UBO register, het Kadaster en onze interne systemen. Via een persoonlijk gesprek probeer je dat plaatje dan verder in te kleuren en zo tot een afgewogen risicoclassificatie te komen.

Inspirerend werk want op deze manier tref ik hele bijzondere mensen. Zo sprak ik laatst een ethisch hacker die zich tot doel had gesteld bedrijven in het MKB bewust te maken van het belang van een goede IT security. Maar ook het gesprek met de voorzitter van een stichting die uit ideologische overwegingen zo veel mogelijk bomen wil planten is me bijgebleven. En soms heb je een gesprek dat je denkt dit klopt niet. Bijvoorbeeld met een startende bakker, die niet weet welke ingrediënten je nodig hebt om een brood te bakken. Of je vindt vanuit je research een bericht over de veroordeling van een persoon voor oplichting. Dat maakt een gesprek dan gelijk een stuk spannender.”

Ilona Collewijn studeerde Maatschappelijk werk en dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. “Ik wilde mensen graag helpen en ging aan de slag als Schuldhulpverlener en later als Bewindvoerder. Orde scheppen in de financiën en het beheer overnemen voor hen die daar zelf, al dan niet tijdelijk, vanwege psychische of fysieke beperkingen niet meer toe in staat zijn. Op het oog dankbaar werk, ware het niet dat veel van die cliënten helemaal niet geholpen willen worden. Dat gaf spanning en was voor mij de reden om uit te zien naar een andere uitdaging. Dat werd uiteindelijk Octas.

Via Octas ben ik op de positie bij ABN AMRO gekomen en krijg zo het beste van twee werelden. In mijn werk heb ik het gevoel onderdeel te zijn van ABN AMRO, volg opleidingen die zij aanbieden en ben volwaardig lid van het team. Tegelijkertijd krijg ik vanuit Octas coaching en begeleiding om mijn werk zo goed mogelijk te doen en ben ook hier onderdeel van de ‘familie’. Bovendien bieden ze me de mogelijkheid om straks nieuwe ervaringen bij andere werkgevers op te doen. Een prettig vooruitzicht.”

Lees meer over de mogelijkheden via Octas

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 13 juni 2022
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Compliancecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.