vergrootglas
Vacatures voor Compliance Professionals
Willem van Leeuwen

Trends in de compliance sector

Interview met Willem van Leeuwen - Michael Page Risk & Compliance

De crisis heeft het werk van compliance professionals relevanter dan ooit gemaakt. Met name banken en andere financiële instellingen zijn op zoek naar goede krachten, maar compliance heeft haar reputatie tegen. Uit een studie van Michael Page onder 135 professionals blijkt de instroom van nieuw talent minder vanzelfsprekend, terwijl de vergrijzng toeneemt: ruim 70% van de compliance professionals is ouder dan 40 jaar oud. 

Willem van Leeuwen, verantwoordelijk voor de divisie Risk Management en Comliance bij Michael Page, ziet een toenemende vraag naar professionals, maar verwacht tegelijkertijd een nijpend tekort wanneer de baby boomers de werkvloer verlaten. “Ondanks de zware herstructureringen bij de Nederlandse banken, krijgt de compliancefunctie meer aandacht dan voorheen. Steeds vaker gaan we op zoek naar kandidaten uit het buitenland, net zoals we dat deden voor 2008 – het jaar waarin de financiële crisis begon. In de praktijk werken er maar weinig jongeren in compliance, daarom is het belangrijk dat banken en andere financiële instellingen hun management traineeships in compliance sterker aanzetten”, aldus Willem van Leeuwen. 

80% van de compliance professionals is bereid van baan te veranderen
Hoewel 66% van de respondenten zegt tevreden te zijn over zijn functie, geeft 80% aan bereid te zijn van werkgever te veranderen. De situatie in de compliancefunctie kan paradoxaal genoemd worden: 'De meeste compliance professionals durven vandaag nog niet van baan te veranderen. Dat geldt voornamelijk voor oudere werknemers die hun hele carrière al voor dezelfde werkgever werken. Terugvallen op een contract van één jaar schrikt hen af', vertelt Willem van Leeuwen. 

Daarnaast geeft van Leeuwen aan dat de wereldwijde financiële crisis zorgt voor een mentaliteitswijziging: 45% van de bevraagde professionals is bereid om op interimbasis te werken. 'Dit is een bijzondere vaststelling. Compliance officers zijn over het algemeen risico-avers en verkiezen de zekerheid van een vaste baan. Volgens mij weerspiegelt dit hoge cijfer de turbulente tijden waarin de wereldwijde economie verzeild is geraakt.'

Vrouwen zijn in de meerderheid in topposities, financiële sector het aantrekkelijkst
Dat volgens de studie bijna 70% van de compliancemedewerkers mannen zijn, vereist volgens Willem van Leeuwen meer verduidelijking: 'Het is opvallend dat het vaak vrouwen zijn die leiding geven aan een complianceteam. Het team bestaat op zijn beurt dan weer voornamelijk uit mannen'. 

De lonen in de financiële sector blijken ook hoger te liggen dan in andere sectoren: 'Banken zijn bereid meer te betalen voor hun compliance professionals, terwijl compliance bij andere bedrijven vaak nog in de kinderschoenen staat. Deze inkomenskloof verklaart ook waarom professionals uit de banksector eerder twijfelachtig staan tegenover de overstap naar een bedrijf buiten de financiële sector'.

Bekijk ook de infographic over dit onderwerp.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 15-10-2013
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Compliancecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp