Boete KPMG voor examenfraude: reputatiemanagement

Blog Vincent Weidenaar, Compliance Officer

KPMG heeft een forse boete van 25 miljoen dollar gekregen van de Amerikaanse toezichthouder op de accountants, de PCAOB. Het ging om jarenlange grootschalige examenfraude. Naast de organisatie, heeft ook de hoogste bestuurder een forse boete gekregen en een levenslang beroepsverbod voor controles die onder de Amerikaanse regels vallen. Ook bij andere accountantskantoren, zoals Deloitte en PWC zijn inmiddels boetes opgelegd voor vergelijkbare vergrijpen.  

Compliance officers hebben zich de afgelopen tijd in hun handen geknepen bij deze voorbeelden van hoe het niet moet. Ze worden toegevoegd aan de reeks van voorbeelden waarmee awareness sessies kunnen worden opgeluisterd. Het laat maar weer eens zien hoe belangrijk de tone at the top is voor de cultuur in de organisatie.  

Er zouden zo’n 500 mensen bij de examenfraude binnen KPMG betrokken zijn, terwijl er zo’n 2000 mensen in dienst zijn van de accountantstak van KPMG. Een kwart van de accountants zou hier dus bij betrokken zijn geweest! Er moeten nog veel meer mensen van op de hoogte zijn geweest, want op een dergelijke schaal blijft zoiets doorgaans niet lang geheim. Wat mij betreft chapeau voor die andere driekwart die er niet in mee is gegaan. 

Lees verder >>


Bron: Compliance Instituut | Klik hier voor het originele bericht