ESG: Bent u goed op de hoogte?

In een vorig artikel van Partner in Governance werd al belicht het belang van de Nederlandse corporate governance code (de Code) op gebied van Bestuur & Toezicht. Deze code geldt voor de Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen en bedrijfsleven groot (>Euro 500 miljoen balanswaarde). Ook werd een olievlekwerking van deze code naar andere sectoren uiteengezet.

Verder werd aangegeven dat het zinvol is op gebied van Bestuur & Toezicht ontwikkelingen in de tijd, en actualiteiten en thema’s in het vakgebied, te volgen. In de corporate governancecode wordt gesproken over duurzame lange termijn waardecreatie als uitgangspunt bij ondernemen en voor Bestuur & Toezicht. En over ESG als belangrijk uitgangspunt en speerpunt voor organisaties.

Waar staat ESG precies voor en wat is een nog breder kader?

ESG staat voor Environmental Social Governance. Organisaties hebben te borgen goed te zijn voor hun environment (Environmental) en de mens (Social), en daar hun Governance op af te stemmen. Van belang wordt geacht dat een organisatie in strategie verankert hoe de organisatie de omgeving beïnvloedt en vice versa. Het gaat om voor organisatiesreflectie op impact op omgeving, bijpassende strategie, doelstellingen en verantwoording, voor onze toekomst. Voor duurzame omgang met omgeving, met individu en op sociaal vlak en voor vooruitgang, en middels passende governance.

Bron: Artikel Annemarie van der Burg (Partner in Governance) op NCD | Klik hier voor het originele bericht