Micro-agressie: een specifieke vorm van ongewenst gedrag

Micro-agressie: een specifieke vorm van ongewenst gedrag

In een tijd waarin we ons steeds bewuster worden van de impact van onze daden, maar zeker ook onze woorden, is het concept van micro-agressie een belangrijk onderwerp geworden in discussies over inclusie, diversiteit en respectvolle omgang met elkaar. Maar wat houdt micro-agressie eigenlijk precies in?

Definitie van micro-agressie

Micro-agressies zijn subtiel, vaak onbedoeld, onbewust, verbaal of non-verbaal gedrag dat beledigend, denigrerend of kwetsend kan zijn voor anderen. Het gaat om acties of opmerkingen die vaak bedoeld zijn als onschuldig of grappig, maar bij de ontvanger ongemak, stress, of een gevoel van niet-geaccepteerd zijn kunnen veroorzaken. Micro-agressie kan variëren van het toekennen van bepaalde eigenschappen aan iemand op basis van komaf tot het onderbreken van een vrouw tijdens een vergadering.

Concrete voorbeelden 

  • Vragen naar afkomst: "Waar kom je écht vandaan?" aan iemand die er niet-Westers uitziet, impliceert dat ze niet uit het land komen waar ze wonen.
  • Onderbreken of negeren: Constant worden onderbroken tijdens vergaderingen of gesprekken kan een vorm van microagressie zijn, vooral als dit systematisch gebeurt.
  • Verminderen van prestaties: Een opmerking als "Je hebt dat goed gedaan voor een vrouw" of "Je bent zo slim voor iemand van jouw achtergrond" minimaliseert iemands prestaties gebaseerd op stereotypen.

Lees verder >>


Bron: Compliance Acadamy | Klik hier voor het originele bericht